Archívum

A Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében (jelenleg Társadalomtudományi Kutatóközpont, Szociológiai Intézet) 2009 tavaszán életre hívott „20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely” a magyar társadalomkutatás, ezen belül a kvalitatív módszerekkel készült kutatások örökségét kívánja gyarapítani. Munkánkat egy évtizeden át az OTKA támogatásával végeztük (K77566: 2009-2011; K101046: 2012-2016;  K115644: 2016-2019). Az Archívum 2019 tavasza óta a TK Kutatási Dokumentációs Központtal közös szervezeti egységben működik.

Honlapunkon tájékozódhat arról, hogy milyen kvalitatív kutatási gyűjtemények találhatók online repozitóriumunkban (“Kutatható gyűjtemények”). A “Szakmatörténeti gyűjteményben" azoknak a tudósoknak a pályájával ismerkedhet meg, akik társadalomtudományos kutatásaikban rendszeresen alkalmaztak kvalitatív módszereket. Három kiemelt projektünk (Gyerekrajzok, RESCAPE, Meseerdő) pedig a gyűjtemények lehetséges feldolgozásának egy-egy példája.

Hírek, EseményekVan, akit már életében elfelejtenek: azt, hogy milyen volt egykor. Van, aki maga gondoskodik róla, hogy a múlt homályába vesszen mindaz, amiért érdemes megidézni régi énjét, szociológusi tevékenységét. Hegedüs Zsuzsára emlékezünk.

Megrendülten fogadtuk a hírt, hogy elhunyt szeretett kollégánk, Szalai Júlia. A magyar szociológia kiemelkedő és különleges képviselője, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének emeritus professzora, az MTA levelező tagja hetvenöt éves volt.

Hogyan érett szociológiává a magyarországi társadalomról való gondolkodás? Milyen szellemi hagyományokból táplálkozik, és mennyire nyújtott védelmet a szakma számára az intézményesülés, a professzionalizáció? A 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhelyben és a TK Szociológiai Intézetében végzett kutatások eredményeit vitatjuk meg november 22-én.

Ünnepélyes keretek között az Uránia moziban mutatták be a Magyar Biztosítók Szövetsége megbízásából készült és a 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely kutatásán alapuló dokumentumfilmet.